Natuurlijk leiderschap met paarden

Dichtbij jezelf blijven en je slagkracht vergroten, hoe doé je dat?

Er is een urgentie om te veranderen. Dat voelt iedereen. We merken ook dat er een collectieve neiging is om te blijven hangen in wat we al kennen en weten. Wat we ook bedenken, we blijven in onze eigen staart bijten. Natuurwetten en door paarden aangereikte handvatten lijken een oplossing te bieden om uit onze ingesleten patronen te stappen. In dit avontuurlijk natuurlijk leiderschapsprogramma denken we out of the box, want er is geen box. Er is een permanente uitnodiging om in het hier en nu te werken en te leren. Het momentum om maximaal effectief te zijn.

Beschrijving

We werken vijf dagen met elkaar. Systemisch en buiten met de paarden. Het leren is ervaringsgericht en zal diepere lagen van je onderbewustzijn raken. De opbouw wordt als het beklimmen van een trap. Vanuit wie je bent, met jouw kracht, onderzoeken we welke plek je werkelijk hebt en bent gerechtigd in te nemen. Zodra dit fundament stevig is erkend en doorvoeld, leer je ontdekken wat de kracht van je intentie is. En hoe je daarmee je eigen keuzes, beslissingen en dat wat jou ten diepste beweegt zuiver en voelbaar overbrengt bij de ander. Vanuit dit besef ga je ontdekken hoe je zonder krampachtig te worden zuiver kunt blijven communiceren. Hoe neem je leiding? Hoe ontvang je leiding? Je oefent om binnen deze dynamieken onbevangen te blijven. Intiem in het HIER met alles dat daar bijhoort.
De laatste dag zal helemaal in het teken staan van hoe je verder kunt gaan met het geleerde. Je bent dan volledig toegerust om elke situatie te hanteren in het hier en nu.

Programma

 • Vooraf een gesprek waarbij de persoonlijke leervragen in kaart worden gebracht
 • Vijf dagen met steeds een maand er tussen
 • Van 10.00 tot 16.30
 • Na iedere dag volgt een huiswerkopdracht
 • maximaal 6 deelnemers 

Voor wie

Dit programma is voor LEIDERS en BESTUURDERS met een missie, die de diepte niet schuwen en nieuwsgierig zijn naar wat zich daar ontvouwt.

Je herkent de wens om:

 • ruimte te maken voorbij patronen en buiten de gebaande paden te treden
 • te groeien in het vak en als mens
 • te werken vanuit vertrouwen en onbevangenheid
 • eigen grenzen en die van de ander tijdig te kunnen herkennen en respecteren
 • de aandacht en energie goed te richten
 • zuiver te willen communiceren
 • ideeën voor het voetlicht te brengen en daarin te worden gehoord
 • los te willen komen van je blokkerende ideeën en gedragingen
 • te willen weten wat er tussen jou en open en eerlijke communicatie staat
 • doorvoelde keuzes te kunnen maken.

De paarden maken het niet mooier dan het is. En dat is behulpzaam mocht je toch nog ergens jezelf willen ontvluchten.

Door wie

Jarenlange kennis en ervaring met systemisch werk, groepsdynamica en werken met paarden brachten ons samen:

Jet Holshuijsen en Mirjam Rutten

Over Jet:

 ‘ De natuur is niet iets buiten ons waar wij de baas over kunnen spelen. Wij ZIJN de natuur. Als we dat beseffen maken we andere, betere,  keuzes’

De natuur in mijn DNA
Mijn ouders kochten een huis in de bossen van Wageningen puur om het feit dat er een orchidee voor de deur bloeide. Aan het eind van de straat was het bos waar ik uren heb doorgebracht met de hond en waar ik hutten bouwde, paddenstoelen zocht en duivenringen vond onder de haviksnesten.
Opgroeiend in dit groene gezin waar bossen, honden, paarden, vogels kijken, in slootjes klooien, kamperen en in z’n algemeenheid buiten zijn, is de liefde voor de natuur als vanzelfsprekend meegekomen. En altijd een levensader en bron gebleven.
Tot halverwege mijn middelbare school was ik een paarden meisje. Elk weekend hing ik rond op de manage. En ik verzorgde het paard van een kennis. Sef was een halfbloed Arabier, klein van stuk en lekker pittig. Zonder zadel scheurde ik met hem door de bossen van Bennekom. De vrijheid en de lol van dat samenspel waren een groot geluk voor me.

Opleiding en vakmanschap
Toen ik op m’n 18e vertrok uit Wageningen raakte de natuur wat meer op de achtergrond. Na mijn VWO ben ik mijn loopbaan gestart als fysiotherapeut. Een vak waarin persoonlijk contact, stilstand en beweging thema’s zijn die in mijn huidige werk nog steeds actueel zijn.
In 1996 heb ik mij – na een veelzijdig palet van opleidingen – als zelfstandig coach gevestigd, totdat ik van 2008 tot 2017 bij Van Harte & Lingsma mijn vakmanschap als trainer en teamcoach kon ontwikkelen. Hier leerde ik persoonsgericht werken aan leiderschap, ingebed in groepsdynamische en systemische interventies. In 2015 heb ik mijn passie voor de natuur en voor leerprocessen verenigd in de oprichting van mijn onderneming Nature at Work. Wat startte als een vehikel om leiderschapsreizen naar Zuid-Afrika te begeleiden is nu het fundament van waaruit ik leiders en bestuurders begeleid om de weg vrij te maken voor een krachtige en natuurlijke impact. Zodat eruit komt wat erin zit. Dit doe ik zelfstandig en in samenwerking met een prachtig en krachtig netwerk van collega-professionals.

Over Mirjam:

Paardenvrouw in hart en nieren
Als kind reed ik in de Noord-Hollandse polderweiden. Op ongezadelde paarden sprong ik over sloten en leefde in een fantasiewereld met de machtige viervoeters. Wat zich ook verder voordeet mijn leven, de paarden verdwenen nooit helemaal. Toen ik in 2005 mijn eigen Stal Paradiso kon oprichten was het hek van de dam. De holistische paardenberoepsopleiding zorgde ervoor dat alles waar ik als kind in geloofde terugkwam, maar nu onderbouwd en doceerbaar. Een carrièreswitch kwam langzaam op gang. Begonnen in de cultuursector in Amsterdam in de jaren ’80 als programmaproducent en beeldresearcher ontwikkelde ik een liefde voor media en werkte jaren in het bedrijfsleven als webmanager. De omlooptijd bij de werkgevers was steeds rond de zeven jaar. Dan was alles wel gezegd en gedaan en merkte ik dat ik geen invloed meer had en weer van voren af aan wilde beginnen met misschien meer kans op invloed op de werkvloer. Het lukte altijd om informeel leider te worden, maar nooit om in de hiërarchie omhoog te klimmen. Werkend bij de Baak Managementcentrum VNO-NCW kwam ik in aanraking met ‘opstellingen’. De fascinatie hiervoor mondde uit in het volgen van een opleiding om zelf opstellingen te begeleiden. Dit was een breekpunt in mijn persoonlijke ontwikkeling dat diende als lesmateriaal van de opleiding. Het werd een grote schoonmaak waarbij een aantal rigoreuze knopen kon worden doorgehakt en een grote vrijheid van leven werd gevonden.
Het idee om de paarden in te zetten in het systemisch werk leek een logisch gevolg van alles dat zich hiervoor had voorgedaan en er volgden jaren van puzzelen, experimenteren, verwonderen en ook van grote effecten en succes. Dat is waar we nu zijn.

Meer over Stal Paradiso

Data

6 december 2019, 10 januari, 7 februari, 6 maart en 3 april 2020.

In het voorjaar van 2020 starten we een nieuwe groep op. De data zijn bekend:

27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni, 24 juli 2020

Prijs
€ 2450,00 ex BTW

 

Agenda

Buitenkans 2020: 20 maart, 17 april

Natuurlijk leiderschap met paarden groep 2019: 6 december 2019, 10 januari , 7 februari, 6 maart, 3 april

Groep 2020-1: 27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni, 24 juli

SCHRIJF JE IN VOOR LICHT ONTREGELENDE TIPS & PRIKKELENDE VRAGEN

OP MAAT

Alle programma’s kunnen Incompany op maat en ook in het Engels worden aangeboden.

CONTACT

Bel: 06 53 74 42 14
Mail: info@natureatwork.nl

Kennismaken
Wil je gevoel krijgen bij mij en mijn aanpak?

Meld je dan nu aan om een afspraak te maken voor een vrijblijvend skypegesprek!